Druga obala (Dugo putovanje u bijelo)


Mirjana Buljan
Zagreb: Naklada Ljevak,2018.
Katalog

Narodna Knjižnica Petar PreradovićPjesnikinja, prozaistica, dramatičarka, prevoditeljica i novinarka Mirjana Buljan dio svojega pisanja posvetila je i najmlađima. Nakon zbirke emotivnih i poetičnih priča o prirodi Košuta, Jesen i druge bajke te šaljivoga romana Pobuna u Ludolandiji u kojem se ostvaruju vječne dječje potajne želje (zamjena uloga s odraslima), romanom Druga obala s temom odrastanja obraća se adolescentskoj publici.
Riječ je o romanu koji je nastao prema autoričinoj radio-drami Dugo putovanje u bijelo.
Roman je ugodno osvježenje u ponudi romana za mladež među kojima dominiraju teme o površnim problemima mlade generacije (zaljubljivanje, tračevi, facebook, moda…) iskazivanim na nonšalantan način što uzrokuje siromašenje jezika uporabom jednostavnih rečeničnih sklopova, rječnikom govornoga jezika mladih koji postaje sve vulgarniji i vrlo šablonski.

Mirjana Buljan ne prikazuje svoje junake u igri, uzbudljivom pothvatu, druženju s vršnjacima ili fantastičnom svijetu mladenačkih maštanja kako smo navikli u literaturi namijenjenoj mladima, nego se prihvatila teme koja doduše nije novost (riječ je o rastavi braka i posljedicama za dijete), ali je sve aktualnija. Broj se rastavljenih parova iz godine u godinu povećava što se prihvaća kao neminovna posljedica razvoja društva i načina života, ali se često zaboravlja da dječji emotivni život ima svoj razvojni put koji ne prati suvremene karijerističke i potrošačke trendove. Izvrsno komponirano, djelo socijalno-kritičke orijentacije, postupno nam otkriva trenutke iz prošlosti koji su obilježili junakinjin život i doveli do sudbonosnoga čina kojim roman započinje.


« Prethodni članak: Velika knjiga istraživača

 objavi | ispiši | pošalji
» Sljedeći članak: Bontončić za sedam patuljaka