Preporuka za srpanj 2019.Narodna Knjižnica Petar PreradovićMOJE PRVE RIJEČI / [dizajn korice Hinkler Books ; dizajn stranica Green Android]. - Zagreb : Naša djeca, 2019.
Uz slikovnicu MOJE PRVE RIJEČI dijete će učiti povezivati pojmove i riječi u početnim fazama govornoga razvoja pomoću jasnih i preglednih fotografija.
Narodna Knjižnica Petar PreradovićPONEŠTO DRUKČIJA KNJIGA O TUTI! / [ilustracije Christine Kugler ; prevela Mirjana Vujanić]. - Zadar : Forum, 2019.
Mmmm, čudno - što je to? Pas, mačka, pijetao, krava... Svi odgonetavaju. Takvu stvar još nisu vidjeli! Čini se, da samo mali Tim zna čemu to služi. Ali zašto mu se tako žuri? Ovo je zaista malo drukčija knjiga o tuti!


Narodna Knjižnica Petar PreradovićPANIKA U KUĆI POD MOREM / Željka Horvat-Vukelja ; ilustrirala Vendi Vernić. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2019.
Mali morski rak Miho Račić živi sa svojom obitelji u lijepoj kući ispod mora. No Mihina obitelj zbog dolaska oseke svako malo se mora sklanjati u svoju kuću za spašavanje. Zato uvijek, čak i u snu, svi moraju biti pripravni na bijeg od kuće.


Narodna Knjižnica Petar PreradovićGREGOV DNEVNIK : STARA ŠKOLA / Jeff Kinney ; [preveo s engleskoga Ozren Doležal]. -Zagreb : Mozaik knjiga, 2019.
Deseti roman iz serijala Gregov dnevnik u kojemu otkrivamo nove urnebesne dogodovštine Grega Heffleyja. U dobra, stara vremena život je bilo ljepši. Ili, zapravo, nije? To je pitanje koje muči Grega Heffleyja kad njegov grad dragovoljno izvuče utikač i odrekne se elektroničkih uređaja. Ali suvremeni život nosi svoje prednosti, a Greg nije stvoren za svijet kakav je bio nekada. Dok napetost sve više raste u domu obitelji Heffley, a i izvan njega, hoće li Greg pronaći način da preživi? Ili je povratak na „staru školu“ jednostavno pretežak za klinca Gregova kova.

Narodna Knjižnica Petar PreradovićGOSPODIN GNJUS / David Walliams ; ilustrirao Quentin Blake ; preveo Ozren Doležal. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019.
“Gospodin Gnjus je smrdio. Usto je i zaudarao. A ako nam pravopis dopušta reći da je bazdio, onda je i bazdio. Bio je najsmrdljiviji smrdljivi smrdljivac koji je ikada hodao kuglom zemaljskom.” Chloe je najosamljenija djevojčica na svijetu. No tada upoznaje gospodina Gnjusa, gradskog skitnicu. Da, on pomalo smrdi, ali jedina je osoba koja je ikada bila dobra prema njoj. Stoga, kada gospodinu Gnjusu zatreba konačište, Chloe ga odluči sakriti u vrtnu kućicu! No Chloe će ubrzo otkriti da neke tajne ponekad vode u katastrofu. A kada smo već kod tajni, možda se u gospodinu Gnjusu krije mnogo više nego što nos može namirisati…

Narodna Knjižnica Petar PreradovićMOJ TATA PLAVAC / Melita Rundek ; [ilustracije Niko Barun]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2019.
Na mladima svijet ostaje. Ne na nama starima. Mišljenje je spisateljice romana Moj tata Plavac da mladima trebamo pokazati moralne uzore, da se oni trebaju poistovjećivati s dobrim i kvalitetnim ljudima koji dobro obavljaju svoj posao, s takvim herojima ulice i grada, da bi odrasli u zdrave ljude koji čine zdravo društvo, što su nastojanja svih nas.Narodna Knjižnica Petar PreradovićPUTOVANJE U MJESTU / Nada Mihaljević ; pogovor Dubravka Težak. - Zagreb : Naklada Ljevak, 2019.
Danas su rastave braka sve učestalije pojave u društvu a djeca teško proživljavaju promjene koje slijede nakon rastave i osjećaju se različitima od drugih. U likovima Lane i Luke autorica je ponovno izgradila zanimljive, jedinstvene i snažne ličnosti. Oni, kao i ostali likovi ove knjige, dugo su vremena stajali u mjestu. Nisu bili zadovoljni sami sobom i svojim položajem u obitelji, školi…Narodna Knjižnica Petar PreradovićHILDA I TROL / [scenarij i crtež] Luke Pearson ; [prijevod Petra Matić]. - Zagreb : Naklada Fibra, 2019.
(i drugi naslovi: Hilda i ponoćni div, Hilda i povorka ptica, Hilda i crni pas, Hilda i kamena šuma)
Morski duhovi lutalice, izgubljeni divovi i čudni drveni ljudi - Hildini izleti nikad ne vode u carstvo uobičajenog. Pa tako nabasa na tajanstvenu stijenu u obliku trola. Ali situacija se dramatično otme svim očekivanjima, čak i prema njezinim mjerilima. Ali naravno, kao što to Hilda spretno ističe: ˝Takav je život nas pustolova.˝


Narodna Knjižnica Petar PreradovićMARIJA JURIĆ ZAGORKA / [tekst napisao Tomislav Zagoda prema knjizi Zagorka, kroničar starog Zagreba, autora Borivoja Đorđevića] ; ilustracije Dario Kukić. - Zagreb : Opus Gradna, 2019.
Doznaj zanimljive povijesne činjenice iz Zagorkina doba!
Marija Jurić Zagorka najčitanija je hrvatska književnica svih vremena.
Svojim je djelima vratila hrvatske čitatelje domaćoj knjizi.

Narodna Knjižnica Petar PreradovićLUKA MODRIĆ : OD IGRALIŠTA DO SVJETSKIH STADIONA : MOJ NOGOMETNI HEROJ / Matt i Tom Oldfield ; [prevela Rebeka Vujasinović]. - Zagreb : Rockmark, 2019.
Čija je slika bila na Lukinim prvim kostobranima? Koju je smiješnu vježbu Luka izvodio kako bi postao viši? Koliko je Tottenham platio za Luku 2008. godine? Odgovore na ova i još mnoga pitanja saznat ćeš pročitaš li knjigu Moj nogometni heroj – Luka Modrić.
Narodna Knjižnica Petar PreradovićKAKO OJAČATI DJEČJI MOZAK : 52 NAČINA KAKO PRIMIJENITI ONO ŠTO NAM ZNANOST KAŽE / Jill Stamm ; [preveo s engleskoga Dubravko Galić]. - Zagreb : Naklada Kosinj, 2019.

Autorica ističe važnost poticanja razvoja mozga od najranije dobi te nudi jasno i sažeto sročene ključne spoznaje iz područja neuroznanosti kako bi ih približila odgojiteljima, roditeljima i ostalima koji skrbe o djeci. Predstavlja nova otkrića popraćena literaturom te daje praktične savjete za primjenu u svakodnevnom životu.


« Prethodni članak: Jasno kao dan: Darcy Burdock

 objavi | ispiši | pošalji