Iz sadržaja rubrike
Obavijesti
Digitalna knjižnica
E-katalog
U knjižnici do diplome
Zavičajna zbirka Bjelovariana
Pitajte knjižničare
Građa za povijest školstva
BOŽIČEVIĆ, M.: Od Garića do...
PRIGODNI govori
TRNSKI, I.: Svakolika mu djela
PERVENCI, Petar Preradović
Petar Preradović
E-lista

Prijavite se na našu e-listu i primajte obavijesti o našem radu

Vijesti iz Bjelovara
Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar › dogadjanja › 6_tedxnkppbjelovar_sedam_inspirativnih_govornika_odushevilo_je_bjelovarsku_

6.TEDxNKPPBjelovar: Sedam inspirativnih govornika oduševilo je bjelovarsku publiku


Iza nas je još jedan TEDxNKPPBjelovar – za koji možemo reći da je jedan od najboljih do sad. U petak, 29. studenoga 2019., sedam izvrsnih govornika svojom kombinacijom slikovitih priča, humora, avantura, iskrenosti i životnih iskustava oduševilo je i inspiriralo bjelovarsku publiku. Bjelovarčani su ovom prilikom saznali nešto više o učitavanju mladih autora, stripu, muzikoterapiji, urbanom istraživanju i samoodrživim zajednicama.

Album s fotografijama pogledajte na poveznici 6.TEDxNKPPBjelovar konferencija

Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar organizira TEDx konferencije od 2017. godine, a ovo je bila šesta takva konferencija. Za organiziranje takvog tipa konferencija licencu odobrava TED.com.

Led su probili dvojica govornika iz Zagreba. Antropolog i etnolog, Vigor Vukotić i profesor hrvatskog jezika, Martin Majcenović su nam otkrili – kako učitati mlade pisce? Oni su članovi književne grupe 90+ osnovane 2015. godine koja svojim djelovanjem radi na afirmaciji mlade književne scene s ciljem povezivanja autora rođenih 1990-ih godina.

Nakon toga uslijedio je govor Bjelovarčanke i akademske slikarice, Irene Jukić Pranjić. Ona je govorila o stripu. Formom se strip može prilagoditi svim vrstama sadržaja. Može biti poetičan, prozan, informativan, bajkovit, komičan, tragičan... i još mnogo toga. Irena je uspješno razbila predrasude o stripu kao šund-litaraturi.

Zatim je uslijedio govor još jedne Bjelovarčanke i muzikoterapeutkinje – Antonije Vukelić. Ona je govorila o primjeni glazbe u terapeutske svrhe. Kroz muzikoterapijski rad i uključivanje osoba u različita muzička iskustva može se doprinijeti njihovom psihofizičkom zdravlju.

Dvojica govornika iz Zagreba su oduševila publiku svojim avanturističkim duhom. Radi se o Mihovilu Pirnatu koji je arhitekt i Josipu Kovaču Levantinu koji je pilot, a zajedno su urbani istraživači. Oni su dio četveročlane grupe Croatia Infiltration koja se bavi fotodokumentiranjem napuštenih, često neodržavanih i teško dostupnih građevina. Otkrili su nam sve čari i teškoće na koje su nailazili prilikom istraživanja propadajućih objekata koji su nerijetko imali veliko značenje u trenutku gradnje i korištenja, ali promjene u društvu i ljudskim potrebama dovele su do zaborava njihovog značaja.

TEDxNKPPBjelovar konferencija je imala i međunarodni karakter. Konferenciju je zatvorio, grafički dizajner, Ensar Džubur koji je došao čak iz Mostara. On je ispričao svoj životni put te nam otkrio kako je postao sekretar Zemljana, udruženja posvećenog promociji permakulture – kulture održivog. Osnovao je i Laboratorij samoodrživosti u kojem ideju permakulture kao načina života prenosi prije svega na mlađe generacije.

Knjižnica je ovom prilikom postala „prostor za ideju“ i polazište za zanimljive, edukativne, zanimljive, pronicljive „ideje vrijedne širenja“. Ova je konferencija pokazala kako TEDx dobiva sve više svojih poklonika u Bjelovaru.
Konferenciju je sufinanciralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizatori su se zahvalili i ostalim sponzorima koji su pridonijeli tome da konferencija bude besplatna za sudionike, a to su: Oka bar&pub, Lonia i Gradska pekara, OPG Perec, Kasački klub Bjelovar, Salon za njegu tijela Karla, Obrtnička škola Bjelovar, Zeppelin Craft Brewery, tvornica Koestlin, pekara Panini, knjižara Knjigica, Sportsko penjački klub Grip, Klub američkog nogometa Greenhorns i servis za čišćenje Partviš.


« Prethodni članak: Osam ekipa sudjelovalo u Kahoot kvizu o dječjim pravima

 objavi | ispiši | pošalji
» Sljedeći članak: Održana Spikaonica na temu Tinejdžeri - kako ih odgajati?