Iz sadržaja rubrike
Obavijesti
Digitalna knjižnica
E-katalog
U knjižnici do diplome
Zavičajna zbirka Bjelovariana
Pitajte knjižničare
Građa za povijest školstva
BOŽIČEVIĆ, M.: Od Garića do...
PRIGODNI govori
TRNSKI, I.: Svakolika mu djela
PERVENCI, Petar Preradović
Petar Preradović
E-lista

Prijavite se na našu e-listu i primajte obavijesti o našem radu

Vijesti iz Bjelovara
Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar › dogadjanja › bjelovarski_bibliobus_na_ii_meunarodnom_susretu_bibliobusa_u_pechuhu_maarsk

BJELOVARSKI BIBLIOBUS NA II. MEĐUNARODNOM SUSRETU BIBLIOBUSA U PEČUHU; MAĐARSKA


Predstavnici knjižnica i bibliobusnih službi iz sedam europskih zemalja - Mađarske, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Njemačke, Nizozemske i Rumunjske - sudjelovali su od 31.5. do 1.6.2018. na II. međunarodnom susretu bibliobusa u Pečuhu, u Mađarskoj.

Iz Hrvatske, konferenciji su prisustvovali knjižničari iz Vinkovaca, Bjelovara, Karlovca, Zagreba i Koprivnice, a predstavnici Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar bili su Dražena Rajsz i Igor Iveković djelatnici našeg bibliobusa.
Na konferenciji su razmatrane aktivnosti i obrazovno-kulturni programi knjižnica i bibliobusa sa svrhom obrazovnog, kulturalnog i tehnološkog osnaživanja stanovništva ruralnih područja, osobito djece i mladih. Naglasak skupa bio je na ulozi pokretne knjižnice kao veze sa svijetom u smislu osiguravanja dostupnosti knjižnične građe za čitanje i učenje, ali i pristupa internetu i novim tehnologijama općenito.
Bjelovarski bibliobus predstavljen je i posterom naslova: Bibliobus: poticajno okruženje za razvoj rane pismenosti i čitalačkih navika koji je izradila knjižničarka Dražena Rajsz.

Drugog dana konferencije održan je festival bibliobusa na kojem je sudjelovalo deset bibliobusnih vozila - uz četiri mađarska bibliobusa (dva iz Pečuha, jedan iz Nyiregyhaze i jedan iz Miskolca) sudjelovala su i dva bibliobusa iz Slovenije (iz Ljubljane i Ajdovščine), jedan bibliobus iz Rumunjske (iz grada Cluja-Napoce) te tri hrvatska bibliobusa - iz Vinkovaca, Bjelovara i Karlovca.
Festival je održan u središtu Pečuha, na glavnom gradskom trgu, gdje je privukao pažnju velikog broja posjetitelja, osobito djece i roditelja, a bibliobuse je posjetio i veliki broj organiziranih skupina školske djece. Uz bjelovarski bibliobus djeca su se igrala igračkama i slagala puzzle, a dijeljeni su i promidžbeni materijali Bjelovarsko-bilogorske županije, grada Bjelovara i Narodne knjižnice „Petar Preradović“.
.
Kroz vrlo zanimljiva i kvalitetna izlaganja te predstavljene primjere dobre prakse, a posebno održanim festivalom bibliobusa, konferencija je pokazala raznolikost bibliobusnih usluga u različitim zemljama i sredinama te potvrdila značaj pokretnih knjižničnih usluga u cjeloživotnom učenju i u izgradnji jednakih kulturnih mogućnosti za sve.

Narodna Knjižnica Petar Preradović


« Prethodni članak: Predstavljeni romani Kak je zgorel presvetli Trombetassicz i American Bob

 objavi | ispiši | pošalji
» Sljedeći članak: Lipanj u knjižnici (programi održani u Studijskom odjelu)