Iz sadržaja rubrike
Obavijesti
Digitalna knjižnica
E-katalog
U knjižnici do diplome
Zavičajna zbirka Bjelovariana
Pitajte knjižničare
Građa za povijest školstva
BOŽIČEVIĆ, M.: Od Garića do...
PRIGODNI govori
TRNSKI, I.: Svakolika mu djela
PERVENCI, Petar Preradović
Petar Preradović
E-lista

Prijavite se na našu e-listu i primajte obavijesti o našem radu

Vijesti iz Bjelovara
Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar › dogadjanja › predstavljanje_knjige_pregled_bjelovarskog_tiskarstva_do_1940_bibliografija

Predstavljena knjiga Pregled bjelovarskog tiskarstva do 1940. : bibliografija


Narodna Knjižnica Petar Preradović

Mjesec hrvatske knjige 2016. nismo mogli ljepše i svečanije završiti nego što smo to učinili sinoć na Studijskom odjelu predstavljajući knjigu Pregled bjelovarskog tiskarstva do 1940. : bibliografija naših kolegica Zorke Renić i Tine Gatalica.
Knjigu je objavila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru kao šestu knjigu u svom nizu Posebna izdanja dok je suizdavač Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar.
Knjigu su predstavili urednik prof.dr.sc. Vladimir Strugar, recenzent akademik Dubravko Jelčić, glavni i odgovorni urednik prof. dr.sc. Slobodan Kaštela, ravnatelj Knjižnice Marinko Iličić i naravno same autorice.
Bibliografija pruža pregled tiskarstva u Bjelovaru od sredine 19. stoljeća do 1940. godine. Čine ju knjige, novine i časopisi tiskani u tom razdoblju.
Bjelovarsko tiskarstvo ne spominje se u znamenitom djelu Vjekoslava Klaića Knjižarstvo u Hrvata kao ni su ostaloj konzultiranoj literaturi stoga je ovo djelo velik korak prema proučavanju tog područja, ali i poticaj istraživačima i znanstvenicima koji će se baviti poviješću grada Bjelovara i regije.
Za prekrasnu opremu i grafičko oblikovanje zaslužan je Krešimir Ivanček, a tiskanje knjige novčano su pomogli Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Grad Bjelovar i Narodna knjižnica „Petar Preradović“.
Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Antun Korušec, a glazbom i pjesmom u prošlo stoljeće vratili su nas ulični pjevači Glazbene sekcije HORKUD-a Golub.
Ova knjiga i njeno predstavljanje prekrasan su dar našem gradu za njegovih 260 godina postojanja.

Narodna Knjižnica Petar Preradović Narodna Knjižnica Petar Preradović Narodna Knjižnica Petar Preradović Narodna Knjižnica Petar Preradović Narodna Knjižnica Petar Preradović Narodna Knjižnica Petar Preradović Narodna Knjižnica Petar Preradović Narodna Knjižnica Petar Preradović Narodna Knjižnica Petar Preradović
Narodna Knjižnica Petar Preradović
Narodna Knjižnica Petar Preradović
Narodna Knjižnica Petar Preradović

« Prethodni članak: Predstavljanjena knjiga Rat za enciklopediju Velimira Viskovića

 objavi | ispiši | pošalji
» Sljedeći članak: Predstavljeno Petoknjižje Božice Jelušić