Iz sadržaja rubrike
Obavijesti
Digitalna knjižnica
E-katalog
U knjižnici do diplome
Zavičajna zbirka Bjelovariana
Pitajte knjižničare
Građa za povijest školstva
BOŽIČEVIĆ, M.: Od Garića do...
PRIGODNI govori
TRNSKI, I.: Svakolika mu djela
PERVENCI, Petar Preradović
Petar Preradović
E-lista

Prijavite se na našu e-listu i primajte obavijesti o našem radu

Vijesti iz Bjelovara
Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar › dogadjanja › predstavljena_zbirka_pjesama_nade_crnogorac

Predstavljena zbirka pjesama Nade Crnogorac


U petak 2. ožujka 2018. u Studijskom odjelu Knjižnice promovirana je najnovija zbirka pjesama poznate hrvatske pjesnikinje Nade CrnogoracJedrenjak kapetana Kuke objavljene u izdanju HPKZ, Ogranak Bjelovar u Biblioteci Stvaralaštvo učitelja. Tom prigodom obilježena je i 25. godišnjica biblioteke.

Narodna Knjižnica Petar PreradovićJedrenjak kapetana Kuke sadrži 69 pjesama raspoređenih u četiri ciklusa (Tamno ogledalo crna rupa, Moje ste ili čije ste riječi, Noću sanja neko drugo more, Prolazila sam kroz prolazno). Knjigu je recenzirao dr. sc. Branislav Oblučar, profesor komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Oblučar je napisao i pogovor zbirci Pogled van i pogled unutra. Promociju je započela prof. Lucija Miškić Baronić pozdravnim riječima upoznavši prisutne s osnovnim podatcima iz pjesnikinjina života, a potom je dr. sc. B. Oblučar je vješto nazočnima približio poetiku Nade Crnogorac koja polazi od svijeta u kojemu živi i od ljudi s kojima se druži.
U drugom dijelu promocije urednik zbirke Ilija Pejić u kratkom je osvrtu prikazao Biblioteku Stvaralaštvo učitelja koju je 1993. pokrenuo dr. sv. Vladimir Strugar sa suradnicima i koju je uređivao sve do 2010. Otada biblioteku vodi I. Pejić. U biblioteci je do danas objavljeno 25 knjiga pa je ovom prigodom proslavljena i 25. godišnjica njezina postojanja i to na najbolji mogući način, zbirkom koju je grafički besprijekorno oblikovao Krešimir Ivanček. Retrospektivan pogled u prošlost daje za pravo na smjele zaključke kako je biblioteka odigrala važnu ulogu u prosvjetnom i kulturnom životu šireg bjelovarskog prostora jer autori-učitelji i njihova djela potvrđuju iznesenu misao.

Fotografije pogledajte na linku: Jedrenjak kapetana Kuke


« Prethodni članak: POSUDBA micro:bita: predstavljena nova usluga u Knjižnici

 objavi | ispiši | pošalji
» Sljedeći članak: Josipa Pavičić Berardini predstavila knjigu "Šest milimetara"