Iz sadržaja rubrike
Obavijesti
Digitalna knjižnica
E-katalog
U knjižnici do diplome
Zavičajna zbirka Bjelovariana
Pitajte knjižničare
Građa za povijest školstva
BOŽIČEVIĆ, M.: Od Garića do...
PRIGODNI govori
TRNSKI, I.: Svakolika mu djela
PERVENCI, Petar Preradović
Petar Preradović
E-lista

Prijavite se na našu e-listu i primajte obavijesti o našem radu

Vijesti iz Bjelovara

Prvi TEDx u knjižnici!


U petak, 19. svibnja 2017. u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar održan je prvi TEDxNKPPBjelovar događaj. Organiziranjem TEDx događaja knjižnica je postala dio velike TED zajednice. Knjižnica, kao kulturna ustanova, potiče na razmišljanje i cjeloživotno učenje te naravno, zabavu kod svojih korisnika pa je zbog toga idealan prostor za nastanak i razvoj ideja. Knjižnica je mjesto susreta, izvor znanja i sjedište pismenosti, a organizacijom TEDxNKPPBjelovar postaje i prostor za ideju.

Narodna Knjižnica Petar PreradovićTED (Technology, Entertainment, Design) je neprofitna organizacija posvećena “idejama vrijednim širenja”. Prije 30 godina u Kaliforniji je održana prva četverodnevna konferencija. Teme na toj konferenciji bile su posvećene tehnologiji, zabavi i dizajnu. Tako nastaje skraćenica TED. Posebnost TED-ovih konferencija je u tome što govori traju najviše 18 minuta čime se izbjegava zamor slušatelja, a ističe se srž same ideje. Govori su kasnije besplatno dostupni na http://www.ted.com. TED je događaj koji okuplja vodeće svjetske mislioce koji kroz govore dijele svoje ideje, a tiču se tehnologije, zabave, dizajna, znanosti, humanističkih znanosti, poslovnog razvoja. U duhu „ideja vrijednih širenja”, TED je stvorio TEDx program lokalnih, samostalno organiziranih događaja.TEDx događaji mogu biti s govornicima ili se mogu sastojati od video projekcija prethodno održanih TED govora. TEDx događanja potiču razgovor i lokalnu povezanost. Naš TEDx događaj ne organizira TED konferencija, ali djeluje pod licencom TED-a.
Narodna knjižnica „P. Preradović“ dobila je godišnju licencu za održavanje tri događaja s video projekcijama prethodno održanih govora.Od 2013. godine do danas koprivnička knjižnica je bila jedina knjižnica u Hrvatskoj s TEDx licencom. Organizacijom TEDxNKPPBjelovar bjelovarska knjižnica postaje druga knjižnica u Hrvatskoj, a naše dvije knjižnice su za ovu godinu i jedine dvije knjižnice u Europskoj uniji s TEDx licencom. https://www.ted.com/tedx/events?autocomplete_filter=library&when=past
Organizatori su za posjetitelje pripremili zanimljive govore koji potiču na razmišljanje, ali i inspiriraju na promjenu u svakodnevnom životu. Govori koji su odabrani odnose se na naše međuljudske odnose koji su temelj naše svakodnevnice, ali i na naš unutarnji napredak. A da je smijeh lijek, organizatori su pokazali posljednjim govorom koji je do suza nasmijao sve posjetitelje.
Prikazivani govori:

Isaac Lidsky: Kakvu stvarnost kreirate za sebe?
Eric Whitacre: Virtualni zbor 2.000 glasova jak
Jia Jiang: Što sam naučio u 100 dana odbijanja
Laura Vanderkam: Kako dobiti kontrolu nad vlastitim vremenom
James Veitch: Ovo se događa kada odgovorite na spam email

Organizatori se zahvaljuju partnerima koji su pomogli organiziranje samog događaja: Erste banka, Kudumija trade, tvrtka Novi pogled Bjelovar, Obrt za čišćenje Partviš, Salveo dućan zdravlja, tvrtka BCS, Koestlin tvornica keksa i vafla, Ljekarna Bjelovar, trgovina Tesa Perković, Dječji vrtić Ciciban, Pekara Žitarica Bjelovar, Obiteljsko gospodarstvo Zorić, Gradski muzej Bjelovar, gospodin Marku Kovaču i Marina Mrkoci iz Klik medie.
Dodatni linkovi:
https://www.facebook.com/TEDxNKPPBjelovar/
http://tedxnkppbjelovar.com/index.php/about/
« Prethodni članak: Kutak za previjanje i dojenje na Dječjem odjelu Knjižnice

 objavi | ispiši | pošalji
» Sljedeći članak: Predstavljen roman "Villa Meschi" Mile Radovanovića