Iz sadržaja rubrike
Obavijesti
Digitalna knjižnica
E-katalog
U knjižnici do diplome
Zavičajna zbirka Bjelovariana
Pitajte knjižničare
Građa za povijest školstva
BOŽIČEVIĆ, M.: Od Garića do...
PRIGODNI govori
TRNSKI, I.: Svakolika mu djela
PERVENCI, Petar Preradović
Petar Preradović
E-lista

Prijavite se na našu e-listu i primajte obavijesti o našem radu

Vijesti iz Bjelovara
Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar › dogadjanja › rajna_i_tina_gatalica_pripovijedanjem_vratile_su_bjelovarchane_u_vrijeme_di

Rajna i Tina Gatalica pripovijedanjem vratile bjelovarčane u Vrijeme divova i vila


23. listopada 2018. Rajna i Tina Gatalica pripovijedanjem narodnih priča i bajki bilogorskog kraja vratile su bjelovarčane u Vrijeme divova i vila.
Bilogora ima svoje narodne priče i bajke, ali su zaboravljene i danas potpune nepoznate. Zapisan trag o njima ostavio je u rukopisu svestrani sakupljač narodnog blaga Zvonimir Lovrenčević Kvak.
Taj rukopis pod nazivom Narodne priče iz okolice Bjelovara čuva se u Institutu za etnografiju i etnologiju u Zagrebu. U njemu se nalaze 94 priče, bajke, legende i predaje koje su Lovrenčeviću sredinom 20. st. pripovijedali žene i muškarci iz Kapele, Ciglene, Severina, Tomaša, Nove Rače, Pavlovca i ostalih bilogorskih sela. Posjetitelji su mogli uživati u pričama Dudaš i coprnice, Dva brata i splavar, Dečko i vila, Vilinsko kolo, Tri gore i Žena i vila. Ugođaj su upotpunili učenici Glazbene škole Bjelovar Bruno Laktaš i Patrik Petrović koji su bilogorske napjeve odsvirali na dudama i dvojnicama.
Narodna Knjižnica Petar Preradović« Prethodni članak: Pred mnogobrojnom publikom predstavljena knjiga Sto godina Češke obeci Bjelovar

 objavi | ispiši | pošalji
» Sljedeći članak: Spikaonica - Štedim i učim