Iz sadržaja rubrike
Obavijesti
Digitalna knjižnica
E-katalog
U knjižnici do diplome
Zavičajna zbirka Bjelovariana
Pitajte knjižničare
Građa za povijest školstva
BOŽIČEVIĆ, M.: Od Garića do...
PRIGODNI govori
TRNSKI, I.: Svakolika mu djela
PERVENCI, Petar Preradović
Petar Preradović
E-lista

Prijavite se na našu e-listu i primajte obavijesti o našem radu

Vijesti iz Bjelovara
Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar › dogadjanja › zavrshen_trei_ciklus_radionica_vesela_shkola_chitanja

Završen treći ciklus radionica “Vesela škola čitanja”


U srijedu 31. svibnja 2017. u Dječjem odjelu Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar završio je treći ciklus radionica namijenjenih djeci s teškoćama čitanja i pisanja poznatih pod imenom Vesela škola čitanja.

Program radionice su osmislile i zajedno ga provodile tijekom drugog polugodišta šk. godine 2016./2017. logopedinja Matea Pleskalt i knjižničarka koja je prošla edukaciju za rad s korisnicima s disleksijom Vjeruška Štivić.
Cilj radionica bio je pružiti stručnu logopedsku pomoć djeci koja zaostaju u razvoju vještine čitanja i pisanja za svojim vršnjacima i djeci kod koje postoji sumnja na disleksiju ili je dijagnoza već postavljena. Tijekom jednog sata izmjenjivale su se zajedničke igre i individualni rad na svim sastavnicama čitanja i pisanja, abecednom načelu, semantici, sintaksi i pravopisu te razumijevanju pročitanog. Polaznicima Vesele škole čitanja ukazivalo se na važnost čitanja i kakav utjecaj čitanje ima u životu jer ako se u nižoj školskoj dobi ne usvoji tehnika čitanja, kasnije je to vrlo teško nadoknaditi, te takva djeca redovito imaju problema s čitanjem i učenjem. Polaznicima se prenosila poruka kako čitanje može i treba biti pozitivna i ugodna aktivnost, što se smatra vrlo bitnim, jer čitanje iz užitka ima pozitivan utjecaj na čitanje radi sakupljanja informacija i stjecanje znanja.
Važan segment Vesele škole čitanja je savjetodavna podrška roditeljima kao i poticanje roditelja na aktivno uključivanje u poučavanje čitanja.
Programom Vesela škola čitanja, kao i drugim uslugama i aktivnostima namijenjenim osobama s teškoćama u čitanju i pisanju, bjelovarska knjižnica zajednici šalje poruku kako je knjižnica jedan od partnera obitelji i škole tijekom čitateljskog razvoja, učenja i zdravog odrastanja.
Kvalitetnom uslugom i programima te pozitivnim ozračjem želi se motivirati korisnike koji imaju poteškoće s čitanjem na korištenje knjižnice jer redovito dolaženje u knjižnicu zbližava djecu s knjigom i čitanjem što se pozitivno odražava na njihov školski uspjeh i na kvalitetu života uopće.
Polaznicima je uručena diploma za uspješan napredak u svladavanju čitanja i slikovnica Pipi slavi rođendan koja je napravljena po principu štiva laganog za čitanje koju su prije nekoliko godina izradili polaznici knjižnične Radionice priča pod vodstvom logopeda Marka Opačića.
Narodna Knjižnica Petar Preradović


« Prethodni članak: SPORTOM DO USPJEHA - zadnja SPIKAONICA u ovoj školskoj godini

 objavi | ispiši | pošalji
» Sljedeći članak: 7. lipnja - predstavljanje nove knjige DUBRAVKA HABEKA