Iz sadržaja rubrike
Digitalna knjižnica
E-katalog
U knjižnici do diplome
Zavičajna zbirka Bjelovariana
Pitajte knjižničare
Građa za povijest školstva
BOŽIČEVIĆ, M.: Od Garića do...
PRIGODNI govori
TRNSKI, I.: Svakolika mu djela
PERVENCI, Petar Preradović
Petar Preradović
E-lista

Prijavite se na našu e-listu i primajte obavijesti o našem radu

Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar › obavijesti › izlozhba_sportskih_plakata_iz_fonda_zavichajne_zbirke_prizemlje

Izložba sportskih plakata iz fonda Zavičajne zbirke (prizemlje)


Pozivamo vas da u prizemlju knjižnice pogledate izložbu sportskih plakata iz fonda Zavičajne zbirke.

Narodna Knjižnica Petar PreradovićPLAKATI su grafički oblikovani oglasi najčešće velikoga formata izloženi ili nalijepljeni na javnome mjestu u obavijesne, reklamne, promidžbene i druge svrhe. Kao poseban oblik vizualne komunikacije pojavili su se nakon otkrića litografije, a u prvoj polovici XIX. st. postali su zasebna grana grafičke umjetnosti.

Prikupljanje plakata u Narodnoj knjižnici usko je vezano uz utemeljenje zavičajne zbirke i postojanje gradske tiskare Prosvjeta koja je od ranih 50-ih godina 20. st. dostavljala knjižnici po 2 primjerka tiskanih plakata.
Danas Knjižnica u svome fondu čuva veliku zbirku sportskih, glazbenih, muzejskih, kazališnih, političkih i gospodarskih plakata koji su sadržajem vezani za Bjelovar.
Na izložbi je prikazan dio sportskih plakata koji govore o rukometu, nogometu, stolnom tenisu, šahu, košarci i drugim sportovima u Bjelovaru 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća.
U prvom redu tu su plakati Omladinskog rukometnog kluba „Partizan“ po kojem je Bjelovar 70-ih godina 20. stoljeća postao poznat širom svijeta. Danas su to unikatni primjerci i dokument slavne prošlosti bjelovarskog rukometa.
Izložbu je pripremila Tina Gatalica


« Prethodni članak: IZLOŽBA "Moja knjižnica" Gradske knjižnice i čitaonice Požega u gostima

 objavi | ispiši | pošalji
» Sljedeći članak: RADNO VRIJEME ZA BLAGDANE