IzložbePrizemlje: Bjelovarsko nakladništvo u 2017.
Bjelovarsko nakladništvo u 2017. godini po broju objavljenih naslova ne odstupa od ranijih godina. Prema broju nakladnika (a njih je čak 30) koji su objavili neku vrstu publikacije, očekivalo bi se puno više novih naslova no što ih je doista. Međutim, nakladnici, a uglavnom su to društva i udruge, upravna tijela, znanstvene, obrazovne i kulturne institucije, sportski klubovi i pojedinci, objavljuju samo po jedan ili najviše dva naslova na godinu. Ne čudi, jer im nakladništvo i nije glavna djelatnost. Od ovoga opet treba izdvojiti po kvaliteti, važnosti i znanstvenom pristupu udžbenike Visoke tehničke škole u Bjelovaru i izdanja Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad.
U 2017. i Akademijin Zavod i Visoka tehnička škola objavili su spomenice o svom desetogodišnjem radu i pored toga samo još po jedan naslov.
Posebnu pažnju zavređuje knjiga poetičnog naslova kolege Ilije Pejića Mirisi iscrpljenog vala, kao i knjiga Gordane Matunci Bilogorski običajnik. I jedna i druga velik su doprinos osvjetljavanju kulturnog, književnog i narodnog života Bjelovara i okolice.
U prilogu koji slijedi građa je podijeljena prema vrsti na pet skupina, a unutar njih raspoređena prema abecednom redoslijedu autora i naslova. Monografske publikacije popraćene su kratkim sažetkom. Sva građa dio je zavičajne zbirke Bjelovariana.

1. kat (Odjel za odrasle): Ingmar Bergman švedski filmski redatelj i scenarist, te kazališni redatelj i scenarist.
Smatra ga se jednim od najvećih i najutjecajnijih redatelja modernog filma.Bergmanovo zanimanje za kazalište i film počelo je rano:
"S devet godina je zamijenio set kositrenih vojnika za laternu magicu, koja se mijenjala tijekom njegova života. U manje od godinu dana, igrajući se s tom igračkom, stvorio je svijet u kojem se u potpunosti osjećao kao kod kuće, prisjetio se. Stvorio je vlastite kulise, marionete i svjetlosne efekte i počeo prikazivati Strindbergove drame u kojima je govorio sve uloge."
1937. upisao je umjetnost i književnost na Sveučilištu u Stockholmu. Najviše vremena je provodio u studentskom kazalištu te postao "čisti filmski ovisnik". Istodobno se posvađao s ocem oko svoje veze i nekoliko godina njih dvojica nisu kontaktirala. Iako nije diplomirao, napisao je nekoliko kazališnih komada, kao i opera, i postao pomoćnik redatelja u kazalištu.
1952., dok je radio za kazalište, dana mu je šansa da režira jedan od svojih scenarija, Casperova smrt. Predstavu su vidjeli članovi Svensk Filmindustrija koji su mu ponudili da za njih piše scenarije.
Režirao je 62 filma (za većinu je napisao scenarij). Također je režirao preko 170 kazališnih komada. Neki od njegovih međunarodno najpoznatijih glumaca su Liv Ullmann i Max von Sydow. Većina njegovih filmova je smještena u krajolike rodne Švedske. Teme su uglavnom sumornost, bolest, izdaja i ludilo.

2. kat (Studijski odjel): Novi naslovi na Studijskom odjelu« Prethodni članak: PROJEKT - Upoznajmo kulturnu baštinu zavičaja

 objavi | ispiši | pošalji