Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar › obavijesti › projekt_upoznajmo_kulturnu_bashtinu_zavichaja

PROJEKT - Upoznajmo kulturnu baštinu zavičaja


2018. Europska godina Kulturne baštine
Europska komisija proglasila je 2018. godinu Europskom godinom kulturne baštine, jer je upravo kulturna baština temelj prepoznavanja, definiranja i potvrde kulturnog identiteta naroda koji stvaraju sliku europskog identiteta.

Narodna Knjižnica Petar PreradovićKulturna baština ne može se naslijediti. Ona se stječe uz veliki napor i to zanimanjem za povijest, dok nam znanje o kulturnoj baštini daje identitet, nacionalni identitet.
Kulturna baština ima univerzalnu vrijednost i dolazi u mnogim oblicima, od materijalnih (građevina, spomenika, knjiga, arheoloških nalazišta i mnogih drugih) i nematerijalnih (prakse, jezika, usmene tradicije), do prirodnih (krajolika, flore i faune) i digitalnih (digitalna umjetnost, animacija, video i zapisi) evocira vrijednosti, kritičko mišljenje, svijest o prošlosti i mudrost za budućnost.

Iz navedenih razloga tema kulturnog naslijeđa pruža nevjerojatnu priliku odgajateljima, učiteljima, knjižničarima za stvaranje jedinstvenih iskustava učenja koja će koristiti kao i interkulturalne obrazovne prakse s ciljem podupiranja i jačanja međusobne suradnje.

Pred svima nama koji želimo stjecati znanja o tradicijskoj kulturi i prenositi ih na mlađe naraštaje stoje novi izazovi – podizanje razine svijesti o hrvatskoj ukorijenjenosti u europsku povijest i o njezinim vrijednostima, a samim time i jačanje osjećaja pripadnosti europskom identitetu.

Projekt pod nazivom Upoznajmo kulturnu baštinu zavičaja provoditi ćemo u Igraonici Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar s djecom predškolske dobi i njihovim roditeljima u suradnji s 1. OŠ Bjelovar, kao i partnerskom knjižnicom Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci.
Tijekom prvih pet mjeseci predviđeno je četiri radionice i peta završna u kojoj bi predstavili sve što je naučeno i nastalo i to putem video konferencije Bjelovar-Vinkovci.« Prethodni članak: Među prvima u Hrvatskoj bjelovarska knjižnica nudi posudbu micro:bita

 objavi | ispiši | pošalji
» Sljedeći članak: Izložbe