Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar › obavijesti › shetnja_bjelovarom_virtualna_izlozhba

Suradnjom kulturnih i znanstvenih ustanova ostvaren projekt ŠETNJA BJELOVAROM - virtualna izložba


Projekt digitalizacije starih razglednica kroz interaktivnu kartu grada Bjelovara osmišljen je s ciljem virtualne prezentacije bogate graditeljske baštine grada Bjelovara koja je trajno sačuvana na starim razglednicama 19. i 20. stoljeća.

Izložbu pogledajte na linku: ŠETNJA BJELOVAROM

Narodna Knjižnica Petar PreradovićProjekt je temeljen na partnerskom odnosu pet kulturnih i znanstvenih ustanova: Državni arhiv u Bjelovaru, Narodna knjižnica "Petar Preradović" i Gradski muzej participirali su materijalnom građom, Konzervatorski odjel u Bjelovaru stručnim informacijama vezanim za pojedine lokacije, a Veleučilište programerskom podrškom pri izradi virtualne izložbe. Ideja je bila prikupiti sve dostupne razglednice nastale u periodu od 1899. do 1970. te ih u digitalnom obliku pripojiti točkama na interaktivnoj karti grada. Uz same razglednice izrađeni su kratki tekstovi koji opisuju prošlost na pojedinoj mikrolokaciji.U razdoblju od listopada 2018. do ožujka 2019. za digitalizaciju je odabrano 413 razglednica te je na taj način stvorena zajednička baza razglednica dostupna navedenim ustanovama. Za virtualnu izložbu iskorišteno je 135 razglednica najbolje kvalitete koje pokrivaju 36 lokacija povijesne jezgre Bjelovara.

Cilj projekta je upoznati javnost s građom koju posjeduju baštinske ustanove grada, a koja na vizualan način govori o prošlosti i razvoju grada Bjelovara. Projektom se promovira očuvanje lokalne povijesti, unaprjeđuje informiranje i obrazovanje građana o zavičaju te obogaćuje turistička ponuda grada.
Na projektu rade:

Neda Adamović, Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar
Tomislav Adamović, Veleučilište u Bjelovaru
Martina Krivić Lekić, Državni arhiv u Bjelovaru
Silvija Sitta, Gradski muzej Bjelovar
Ljubica Trumbetaš, Konzervatorski odjel u Bjelovaru


« Prethodni članak: LJETNI PRAZNICI NA DJEČJEM ODJELU

 objavi | ispiši | pošalji