Iz sadržaja rubrike
Digitalna knjižnica
E-katalog
U knjižnici do diplome
Zavičajna zbirka Bjelovariana
Pitajte knjižničare
Građa za povijest školstva
BOŽIČEVIĆ, M.: Od Garića do...
PRIGODNI govori
TRNSKI, I.: Svakolika mu djela
PERVENCI, Petar Preradović
Petar Preradović
E-lista

Prijavite se na našu e-listu i primajte obavijesti o našem radu

Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar › obavijesti › zavrshena_prva_faza_digitalizacije_bjelovarskog_lista

ZAVRŠENA PRVA FAZA DIGITALIZACIJE BJELOVARSKOG LISTASuradnjom Narodne knjižnice „Petar Preradović“ i Državnog arhiva u Bjelovaru, a uz potporu Ministarstva kulture RH digitaliziran je Bjelovarski list, najdugovječniji bjelovarski tjednik.
Projekt digitalizacije obuhvaća sva godišta Bjelovarskog lista od početka njegova izlaženja (27. kolovoza 1949.) pa do 1991. godine.
Narodna knjižnica i Državni arhiv u Bjelovaru imatelji su originalnih primjeraka lista, a prvi sačuvani brojevi sežu u 1958. godinu. Tako, Arhiv čuva brojeve počevši od 1958., a Knjižnica s malim prekidima od 1960.

U prvoj fazi (2019.) digitalizirana su 23 godišta - od 1958. do 1980. - koja se nalaze u fondu Knjižnice i Arhiva.
U drugoj fazi (2020.) planiramo digitalizirati godišta koja se čuvaju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižici u Zagrebu (od 1947. do 1957.) i godišta od 1981. do 1991. koja se nalaze u Knjižnici i Arhivu.
Digitalizacija je povjerena tvrtki Point d.o.o. iz Varaždina.
Digitalizirana godišta od sada mogu on line pretraživati svi zainteresirani iz vlastitog doma, svog ureda, bilo gdje da se nalazili. Digitalizacija omogućuje potpuno pretraživanje teksta, istovremeno svih brojeva, upisom ključne riječi. Poveznica je klik na fotografiju ispod.
Narodna Knjižnica Petar Preradović ili u kategoriji Digitalizirana knjižnica na početnoj stranici.


O važnosti Bjelovarskog lista
Za novinare, učenike, studente, znanstvenike, i sve koji proučavaju noviju povijest Bjelovara i regije Bjelovar, Bjelovarski list je nezaobilazan izvor informacija. Bjelovarski list najčešće je tražena i korištena građa u obje ustanove i zbog toga je izložen habanju i propadanju pa je digitalizacija bila nužno potrebna. Digitalizacijom smo dobili trajnu zaštitu izvornika, lakšu vidljivost i dostupnost građe najširem krugu korisnika te s tim u vezi i povećanu korištenost ove građe.
Značaj Bjelovarskog lista prvenstveno je u tome što on jedini u gradu kontinuirano već više od 70 godina prati sva aktualna događanja (politička, gospodarska, socijalna, kulturna, sportska).
Bjelovarski list pun je detalja koje nećemo nigdje drugdje pronaći. On svjedoči o svakodnevnom životu grada, ali i o promjenama izgleda grada. U njemu su sačuvani predjeli i zgrade kojih više nema, zabilježene su izgradnje novih stambenih blokova, tvornica, društvenih i sportskih objekata.
Za pojedina sela općine i regije Bjelovar, za pojedina društva i udruge Bjelovarski list je bio i ostao svojevrsni kroničar pa će svaki istraživač moći sada puno lakše doći do valjanih informacija.
Pored toga u listu ćemo pronaći portrete poznatih Bjelovarčana, u njemu su pjesme, priče i feljtone objavljivali Mato Lovrak, Mirko Sabolović, Zvonimir Lovrenčević, Eduard Špoljar, Željko Sabol, Goran Tribuson i mnogi drugi.

« Prethodni članak: Na Knjižničarskom filmskom festivalu prikazan video o Dječjem odjelu knjižnice

 objavi | ispiši | pošalji
» Sljedeći članak: NATJEČAJ za imenovanje ravnatelj/ica Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar