Naša žena

Narodna Knjižnica Petar Preradović
MRAVAK, Tanja
Naša žena
Zagreb : Hena com, 2017.
Katalog

Minimalnim i nenametljivim jezikom, realističkim sredstvima, uglavnom dijalozima, Tanjine priče otkrivaju grčeve u likovima i pletu dinamične fabule o životu običnih ljudi u običnim situacijama koje otkrivaju izrečenu ili češće prešućenu, unutarnju osobnu dramu. Zakotrlja se iz nevine situacije groteska, komedija koja nikada nije samo smiješna nego sa sobom donese i nešto melankolije, tuge, sućuti, empatije. Ova je knjiga i karta našeg patrijarhata. Likovi imaju jasno zacrtane rodne uloge. Priče govore o sitnicama i njihovim strašnim posljedicama.


Zgodne djevojke

Narodna Knjižnica Petar Preradović
SLAUGHTER, Karin
Zgodne djevojke
Zagreb: Znanje, 2017.
Katalog

Prije dvadeset godina nestala je Julija, najstarija od triju sestara Carroll. Nitko nije znao kamo je otišla, nije ostavila poruku, nije bilo trupla. Ta tajna nikada nije otkrivena i prouzročila je raspad obitelji Carroll. Majka se odala alkoholu, otac si je oduzeo život, a dvije preostale sestre izgubile su svaki kontakt. Sada je nestala još jedna djevojka i njezin nestanak priziva jezu prošlosti. Claire Scott, najmlađa od sestara Carroll, uvjerena je da je Julijin nestanak nekako povezan s najnovijim nestankom još jedne zgodne mlade djevojke. Kada počinje otkrivati istinu o nestanku svoje sestre, Claire se zaprepasti zbog šokantnog otkrića i shvaća da više ništa neće biti kao prije.


Kupe br. 6

Narodna Knjižnica Petar Preradović
LIKSOM, Rosa
Kupe br. 6
Zagreb : Hena com, 2017.
Katalog

Radnja romana smještena je u kupe vlaka transsibirske željeznice na relaciji od Moskve do Ulan Batora. Taj kupe dijeli mlada Finkinja, studentica arheologije na moskovskom sveučilištu osamdesetih, s Vadimom Nikolajevičem Ivanovim, vulgarnim i sirovim ruskim građevincem s lukom i votkom u torbi. Ona je ostavila svoj život u Moskvi u želji da vidi drevne crteže na stijenama Ulan Batora, a on je krenuo za poslom na novo gradilište u Mongoliji. Šutljiva djevojka postaje „zarobljenica“ Vadimovih beskrajnih, prostotama začinjenih tirada o vlastitom životu, ženama i Sovjetskom Savezu. Hoće li joj se toliko željeno putovanje kroz sibirska bespuća pretvoriti u najgoru noćnu moru?


Crvena voda

Narodna Knjižnica Petar Preradović
PAVIČIĆ, Jurica
Crvena voda
Zagreb: Profil knjiga, 2017.
Katalog

Istinita priča o hrabrosti, ustrajnosti i suosjećanju u najgorim ratnim vremenima.
Neposredno nakon napada na Pearl Harbour, u naizgled sigurnu britansku koloniju Burmu 1942. prodire japanska carska vojska. Britanci se užurbano povlače iz Rangoona, no nitko se ne brine o sudbini šezdeset dvoje siročadi miješane krvi iz škole Biskupa Strachana. Djevojčice nisu prave Britanke da bi bile evakuirane, ali zbog svoje „nečiste“ krvi nisu ni sigurne ni zaštićene od Japanaca. Njihova lijepa mlada učiteljica, gospođica Grace Collins, odbija ih napustiti te s njima kreće na neizvjesno i opasno putovanje prema Indiji. Međutim, od utočišta ih dijeli tisuće kilometara džungle, planina i opasnih rijeka.Pravila igre

Narodna Knjižnica Petar Preradović
KNEŽEVIĆ, Đurđa
Pravila igre
Zagreb: Fraktura, 2017.
Katalog

Ovaj je roman nezaboravna saga o dvjema obiteljima uhvaćenima u razdoblju između dva velika rata. Palmisani i Convertiniji starosjedioci su južne talijanske pokrajine Apulije, a smrt dvojice sinova na sam dan završetka rata povezat će ih na neobičan način. Donata Palmisano, udovica preminulog Vita Oronza, odlučna je zaustaviti niz brojnih smrti koje poput prokletstva prate muškarce obitelji i pod svaku cijenu spasiti svog prvorođenog sina. Po porodu ga predaje prijateljici koja, s nekoliko sati razlike, rađa djevojčicu Giovannu.
Tajni dnevnik Hendrika Groena (83 godine i 1/4)

Narodna Knjižnica Petar Preradović
GROEN, Hendrik
Tajni dnevnik Hendrika Groena (83 godine i 1/4)
Zagreb : Mozaik knjiga, 2017.
Katalog

Hendrik Groen je možda star, ali još nije ni približno mrtav i ne namjerava to biti. Istina, njegove svakodnevne šetnje sve su kraće jer ga izdaju noge i mora ići liječniku češće nego što bi htio. Tako da se može reći da je u poodmakloj životnoj dobi. Hendrik odluči započeti pisati dnevnik i otkriti sve uspone i padove tijekom godine dana života u domu za starije i nemoćne u Amsterdamu. Kad se u dom doseli Eefje, žena o kakvoj je Hendrik oduvijek maštao, on počinje laštiti cipele (i zube), češljati ono malo kose što mu je još ostalo i pokušava učiniti nešto od života koji još ima pred sobom, uz smiješne, nježne i strašne posljedice.
Neumoljivi Hendrik Groen, najnevjerojatniji nizozemski junak, postao je kulturološki fenomen i bestseler u rodnoj Nizozemskoj. Knjiga će vas zasigurno oduševiti svojom dosjetljivošću.


Bilteni


 objavi | ispiši | pošalji
Bilteni novih knjiga na našim odjelima