Nevjerojatnost ljubavi

Narodna Knjižnica Petar Preradović
Hannah Rothschild
Nevjerojatnost ljubavi
Zagreb : Mozaik knjiga, 2017.
Katalog

Roman o zagonetnoj umjetničkoj slici iz 18. stoljeća, starim i šokantnim obiteljskim tajnama te jednoj dirljivoj ljubavi. Annie McDee je slučajno naišla na umjetničku sliku iz 18. stoljeća. To će ju uvući u buran londonski umjetnički svijet u kojem svi smišljaju način kako da prisvoje njezinu sliku – izgubljenog remek-djela iz osamnaestog stoljeća nazvanog Nevjerojatnost ljubavi. Istražujući povijest te slike, Annie će otkriti ne samo popis slavnih bivših vlasnika, nego i neke od najmračnijih tajni u europskoj povijesti – i pritom možda naučiti otvoriti se mogućnosti da se ponovno zaljubi.


Svakoga dana

Narodna Knjižnica Petar Preradović
David Levithan
Svakoga dana
Zagreb : Lumen izdavaštvo, 2017.
Katalog

Svakog jutra 16-godišnjak A budi se u tijelu druge osobe slične dobi kao i on u kojemu ostaje do sljedećeg jutra. Sutradan je A nova osoba, ima nov izgled, nov život, nove probleme... I tako već 16 godina, sve dok ne upozna djevojku Rhiannon. A prvi put u životu osjeti ljubav, prvi put žudi za drugim bićem, prvi put pronalazi nekoga s kim želi biti – dan za danom, svakog dana. No može li mu Rhiannon uzvratiti ljubav? Ovoj neobičnoj ljubavnoj priči mnogo toga stoji na putu. Knjiga preispituje ljubav i nudi mladim čitateljima posve nov pogled na tu temu. Osim toga, autor vješto kroz tu priču približava brige koje muče tinejdžere te progovara o mnogim problemima o kojima se danas još uvijek premalo priča.


Eksperiment Irene Tot

Narodna Knjižnica Petar Preradović
Korana Serdarević
Eksperiment Irene Tot
Zaprešić : Fraktura, 2017.
Katalog

Je li moguće promijeniti se do te mjere da te bližnji jedva prepoznaju, može li se ta mijena dogoditi u kratkome roku i što sve ona podrazumijeva – promjenu izgleda ili cijele osobnosti? Irena Tot mlada je uspješna žena u ranim tridesetima, no duboko je nezadovoljna svojim životom te odluči promijeniti se, ali za to joj ne trebaju pripravci ni knjige o samopomoći, nego samo čvrsta volja i želja da postane druga i drugačija, da u sebi probudi onu djevojčicu, onu snagu koju je nekada imala, a koja se putem zagubila. Eksperiment Irene Tot nije samo priča o djevojci, priča je to i o njezinoj obitelji te o potrazi za ljubavlju, koju će doživjeti s nekim s kim se najmanje nadala. Ovo je dirljiv, snažan, hrabar i provokativan roman o najdubljim pitanjima svakoga čovjeka, roman koji rastvara junakinju i pokazuje da se promjene ne trebamo bojati, već da u nju trebamo beskompromisno i hrabro kročiti.


Pogledaj što je mačka donijela

Narodna Knjižnica Petar Preradović
Ante Tomić
Pogledaj što je mačka donijela
Zagreb : Hena com, 2017.
Katalog

Od obližnjeg supermarketa i stanova u našem susjedstvu, preko Baranje i mjestašaca poput Duduka ili Smiljeva, pa sve do West Saugertiesa nedaleko Woodstocka, Ante Tomić majstorski fabulira sudbine dovoljno nestvarne da postanu predložak za književnost, a opet dovoljno stvarne da djeluju zastrašujuće. Od te pogubne stvarnosti Ante Tomić spašava nas svojim punokrvnim humorom, kao da nam se njime u svoje ime ispričava što je svijet katkad toliko odvratan. Za slučaj da ni to neće biti dovoljno, u ovim nam je pričama osigurao i soundtrack vrhunske glazbe uz koju svijet zvuči smislenije i gotovo popravljivo. Tu smo gdje jesmo, ali uz Springsteena, Dylana, Younga, Rousea ili Zeppeline, baš kao i uz pripovjedača Antu Tomića, moguće je presuditi neželjenome – bez obzira jesu li nam to donijele mačke ili životinje u koži čovjeka.


Carstvo nemoći

Narodna Knjižnica Petar Preradović
GROMAČA, Tatjana
Carstvo nemoći
Zagreb : Sandorf, 2017.
Katalog

Pokuša li netko u današnje doba zadržati djetinju naivnost i čistoću pogleda, onu zaboravljenu nevinost srca i plemenitu patetičnost, pokuša li njegovati onaj zenbudistički početnički um i dopustiti sebi ranjivost, riskira da ga se ismije i prozove pseudoromantičnom blunom, ako ne i nečim gorim. U ovom romanu Tatjana Gromača, izbjegavajući larpurlartističko lamentiranje, preuzima taj rizik i dosljedno uspijeva pronaći smjelosti za beskompromisno introspektivno poniranje u dubinu vlastite duše, smjelosti za to da dotakne neuralgične točke društva u kojem živi, ali i da ukaže na umjetnost kao pribježište u svijetu u kojem je dobrota iznimka, a razočaranje konstanta. objavi | ispiši | pošalji
Bilteni novih knjiga na našim odjelima