Zavičajna zbirka


Voditeljica: Tina Gatalica
Tel. 043-241-490
e-mail:

Narodna Knjižnica Petar PreradovićBjelovariana je zavičajna zbirka Narodne knjižnice "P. Preradović" koja skuplja, obrađuje, čuva, daje na korištenje i prezentira tiskanu ili na drugi način umnoženu građu o zavičaju. Utemeljena je 1975. godine.

Bjelovariana je najsveobuhvatnija bibliografska baza podataka o Bjelovaru i njegovoj okolici. Ona odražava cjelokupan život ovog lokaliteta, od njegova nastanka do današnjeg vremena, i obuhvaća prirodne uvjete i bogatstva, povijesni, gospodarski i društveni razvoj, socijalnu i političku strukturu, kulturnu povijest i umjetničko stvaralaštvo. Zbog svega toga zbirka ima znanstvenu, dokumentacijsku, povijesnu, umjetničku i praktičnu vrijednost.

Područje Zbirke

Zbirka pokriva područje Bjelovarsko-bilogorske županije, s posebnim naglaskom na Grad Bjelovar i pripadajuća naselja i općine. Izuzetak je povijesna građa koja pokriva šire područje, jer su gradovi Križevci, Đurđevac, Koprivnica, Virovitica u prošlosti bili vezani s Bjelovarom.

Sadržaj Zbirke

Građa Bjelovariane dijeli se na tri glavne sadržajne cjeline:

1. građa koja govori o zavičaju i njegovim građanima objavljena bilo gdje u svijetu,
2. publikacije građana zavičaja objavljene bilo gdje u svijetu,
3. građa nastala, objavljena i tiskana na teritoriju zavičaja do 1945. godine.


Veličina fonda i vrste građe

Fond Zavičajne zbirke čine: monografije (~2800), serijske publikacije (časopisi i novine) (~1200), separati (~80), disertacije, magistarski i diplomski radovi (~60), geografske karte s planovima pojedinih naselja (~70) ; razglednice (~40), plakati (~700), grafike (~80), katalozi izložbi (~230). objavi | ispiši | pošalji